Kimmo Halonen - MediaLive Rakkaus on sinivalkoinen

Myös kesätyöntekijät perehdytettävä kyberturvaan

  • Turvallisuuskomitea julkaisi keväällä Kodin kyberoppaan.
    Turvallisuuskomitea julkaisi keväällä Kodin kyberoppaan.

Juhannusta lähestyttäessä myös työpaikoilla kesätyöntekijöiden ja sijaisten määrä kasvaa. Vakituiset työntekijä kirmaisevat kesälomilleen ja töitä jatkamaan on rekrytoitu enemmän tai vähemmän tuurajia.

Uusia työntekijöitä perehdytetään tehtäviin vaihtelevin käytännöin; osa hyppää remmiin vähäisellä opastuksella, osa saa paremman neuvonnan.

Kesätyöntekijöitä rekrytoidessa ja perehdyttäessä töihin olisi muistettava myös kyberturvallisuus. Sijaisten on hallittava yritysten tietoturvakäytännöt siinä missä kaikki muutkin työturvallisuusasiat.

Lomatuuraajatkin käyttävät yrityksen tietokoneita, kännyköitä ja lukittuja tiloja tai ovia. Osalla on pääsy sähköposteihin, asiakas- ja henkilötietoihin, monet saavat laitteiden ja ovien salasanoja ja turvakoodeja.

Tietoturva-asiat koskevat kesätyöntekijöitä niin konttoreissa kuin varastollakin. Mihin työläppärin tai -kännykän saa viedä, sisältävätkö ne kriittistä tietoa asiakkaista tai henkilöstöstä, saako omaa muistitikkua käyttää, missä säilytetään salasanoja, työpapereita, asiakirjoja, mitä työsähköposteja ja -liitteitä kannattaa avata, mihin vieraita saa päästää julkisista tiloista ja aulasta?

Pieni uhraus, iso säästö

Työnantajan kannattaa uhrata muutama ylimääräinen minuutti kyberturvallisuusasioihin perehdyttämistilanteessa. Ne voivat olla rahanarvoisia minuutteja pitkässä juoksussa.

Parhaillaankin yrityksiin kohdistuu ns. toimitusjohtaja- ja laskuhuijauksia, joilla yritetään hyödyntää kesäloma-aikaa ja sijaissesonkia. Pieni valistus näistäkin pitää huijausviestit kurissa eikä firmalta lähde suorituksia feikkilaskuihin.

Kun yrityksen tilat ja laitteet ovat turvassa ja niitä käytetään turvallisesti, niin monesti myös yritystä koskeva data on turvassa.

Aina kuitenkin muistettava, että yhtälön heikoin lenkki on se yksittäinen ihminen. Olipa hän sitten vakituinen työntekijä tai kesäduunari. Siksi valistus, koulutus ja hyvä perehdytys on kaiken a ja o. Muutoin juhannuksena voi olla yrityksen koneet ja järjestelmät jumissa ja ict-osasto ylitöissä. Ja ihan turhaan. 

Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja ja viestintäasiantuntija, joka pyörittää www.kyberturva.fi ja www.havittajahnkinta.fi -informaatiokonsepteja sosiaalisen median kanavineen.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Tuossa on se ongelma, että ne vakituisetkin pitäisi ensin saada ottamaan homman haltuun...

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

Juuri näin Eero :) Niille on onneks mahdollisuutta opettaa useammin ja ehkä paremmin kuin tuurajille...

Toimituksen poiminnat