Kimmo Halonen - MediaLive Rakkaus on sinivalkoinen

Hävittäjäkisa sai näytöksistä turbobuustin

  • Kansa tutustui Eurofighter Typhooniin Kaivopuistossa.
    Kansa tutustui Eurofighter Typhooniin Kaivopuistossa.
  • Saab Gripen kiinnosti Seinäjoella. (kuva: Saab)
    Saab Gripen kiinnosti Seinäjoella. (kuva: Saab)
  • Super-Hornetin (kuvassa) ja F-35:n ohjaimiin pääsi simulaattoreissa.
    Super-Hornetin (kuvassa) ja F-35:n ohjaimiin pääsi simulaattoreissa.

Ilmavoimien hävittäjähankinta, HX-hanke, pääsi viikonlopun lentonäytösten ansiosta aivan uudelle tasolle. Kaikki viisi Hornetien seuraajaehdokasta esittelivät koneita laajalla rintamalla Helsingin Kaivopuiston ja Seinäjoen lentonäytöksissä.

Samalla suomalaiset saivat maistiaisia siitä, millaisia herkkuja ilmavoimille on luvassa 2020-luvulla. Pelkästään Kaivopuistossa oli viranomaisten arvion mukaan perjantaina noin 130 000 katsojaa.

Hävittäjävalmistajat olivat esillä monipuolisesti. Osa esitteli parastaan taivaalla, osa maanäyttelyssä replikoin, simulaattorein ja pienoismallein. Lippikset, pinssit ja esitteet kävivät kaupaksi, simulaattoreissa lennettiin kovaa ja korkealla.

Vaikka kansa ei seuraavaa hävittäjää valitsekaan, niin lentokonevalmistajilla oli oiva paikka tehdä mielikuvamarkkinointia. Media pullisteli monta päivää hävittäjien kuvia, videoita, twiittejä ja muita päivityksiä.

Lentonäytösten jäjestäjille hävittäjähankinta oli lottopotti. Isännät saivat yhteistyökumppaneiksi maailman suurimpia teollisuusyrityksiä, kun Saab (Gripen), Lockheed Martin (F-35), Boeing (Super-Hornet), Bae Systems (Eurofighter) ja Dassault (Rafale) riensivät kontteineen ja koneineen mukaan Suomen taivaalle ja tapahtuma-alueille.

Ja hävittäjävalmistajat takoivat, kun rauta on kuumana. Pressitilaisuuksia jaettiin tietoa suomalaismedialle.

Gripen E:n ensilento jo huulilla

Saab Gripenin tilaisuuden ehkä kovin uutinen liittyi Gripen E:n ensilentoon, jota yhtiö lykkäsi puolisen vuotta saadakseen peliaikaa koneen viimeistelylle.

Suomen kampanjasta vastaava Magnus Skogberg kertoi, että ensilento tapahtuu jo muutaman lähiviikon sisällä. Yhtiö ei kuitenkaan aio kertoa etukäteen ajankohtaa, mutta lupasi välittömästi tiedottaa asiasta.

Suomen osalta Skogberg pitää etuna Gripenin "lyömätöntä" kustannustehokkuutta ja hankinnan täydellistä ajoitusta liittyen koneen valmistumiseen ja kehittämiseen.

Gripenin hankintaa tukee saabilaisen mukaan myös tiivistynyt Suomen ja Ruotsin ilmavoimien operatiivinen yhteistyö ja suorituskyvyn kehittäminen suomalaisessa toimintaympäristössä.

Skogberg korostaa Gripenin hinnan osalta elinkaariajattelua. Koneen yksikköhinnan lisäksi on huomioitava 30-40 vuoden kustannukset; muun muassa teollinen yhteistyö, kokoonpano, kehitystyö, asejärjestelmät, huolto ja koulutus.

Eri hävittäjien hintavertailu onkin vaikeaa johtuen juuri laskutavoista. Skogberg muistuttaa myös, ettei pidä verrata omenia ja appelsiineja.

F-35 hinta putoaa yhä

Lockheed Martin antoi allekirjoittaneelle simulaattorikyydin ja privat-show:n spokemanin Gary Northin muodossa. Neljän tähden kenraali evp. Gary North, itsekin ex-hävittäjälentäjä, muistutti, että F-35 on ainoa viidennen sukupolven monitoimihävittäjä ja tulevaisuuden ratkaisu useiksi vuosikymmeniksi.

North korosti häivehävittäjän suorituskyvyn ohella myös F-35:n hintakehitystä. Kalliiksi moititun hävittäjän yksikköhinta tulee putoamaan vuoteen 2019 mennessä noin 85 miljoonaan dollariin, kun ensimmäisten toimitusten osalta koneen hinta oli reippaasti yli kaksinkertainen.

North sanookin, että mitä enemmän koneita valmistuu, sitä edullisemmaksi yksikköhinta tulee. Jos Suomeen hankintaan F-35-hävittäjiä, niin vuosina 2020-25 ovat ne taas kehityneempiä ja halvempia, muistuttaa North.

Niin, se simulaattorilento. Yksi ilmataisteluvoitto F-35:lla kirjattu!yes

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat