Kimmo Halonen - MediaLive Rakkaus on sinivalkoinen

Hävittäjähankinta takaa lentonäytöksiin ekstraherkut

  • Gripen
    Gripen
  • Eurofighter
    Eurofighter
  • Super-Hornet
    Super-Hornet

Suomalaisen ilmailun ja varsinkin sotilasilmailun ystäviä hemmotellaan toden teolla kesäkuun lentonäytöksissä Helsingin Kaivopuistossa ja Seinäjoen AirShow:ssa.

Kiitos kuuluu tietysti hävittäjähankinnalle eli HX-hankkeelle, jossa etsitään seuraajaa ilmavoimien nykyisille F-18 Horneteille. Hankinta on saanut kansainväliset hävittäjävalmistajat aktivoitumaan Suomen suuntaan ja tuomaan näytille kisassa mukana olevia seuraajakandidaatteja. Vaikka kansa ei Hornetien seuraajaa valitse, niin hävittäjävalmistaja haluavat tuoda omat ehdokkaansa myös suuren yleisön maisteltavaksi.

Viidestä Suomelle tarjolla olevasta hävittäjämallista 9. kesäkuuta Helsingissä ja 10.-11. kesäkuuta Seinäjoella esittäytyvät ainakin Saabin Gripen, Bae Systemsin Eurofighter Typhoon ja Boeingin F/A-18E Hornet.

Suomen Ilmailumuseon järjestämän Kaivopuiston lentonäytöksen lentotoiminnan johtajan Perttu Karivalon mukaan hävittäjäehdokkaista Helsingin taivaalla nähdään kolme, mutta maassa enemmänkin.

Lentonäytöksen järjestäjät ovat olleet yhteyksissä kaikkiin viiteen hävittäjävalmistajaan. Karivalo arvelee, että todennäköisesti Dassaultin Rafale on ainoa, joka ei Helsinkiin tule. Tämä tietäisi sitä, että maanäyttelyssä olisi mukana myös Lockheed Martitin F-35.

Museonjohtaja Markku Kyyrönen toteaa arvoituksellisesti, että Kaivopuistossa "näyttelyalueella on enemmän kuin kolme ehdokasta, mutta ilmassa vähemmän kuin neljä".

Ilmassa olevien osalta Karivalo kertoo, että Gripeneiltä nähdään kolmen koneen muodostelmaesitys ja soolo, Eurofighterin soololento ja 2-3 Super-Hornetin muodostelmaesitys.

Kun Kaivonpuiston edessä kaartavat myös ehkä maailman kuuluisin taitolentoryhmä RAF:n Red Arrows, ilmavoimien oma Midnight Hawks ja muun muassa Finnairin Airbus A350, niin ei ihme, että kaikille ilmaiseen lentonäytökseen odotetaan jopa 100 000 katsojaa.

Hävittäjävalmistajien osallistuminen kesän lentonäytöksiin varmistaa sen, että mielenkiinto säilyy myös koko HX-hankkeen yllä.

Omalta osaltaan kiinnostuksen on varmistanut puolustushallinto, joka on päättänyt lähettää virallisen tarjouspyynnön kaikille viidelle hävittäjävalmistajalle vuoden 2018 keväällä. Näin kaikki tietopyyntövaiheessakin mukana olleet kandidaatit ovat yhä pelissä mukana.

Lopullinen valintapäätös Hornetin seuraajasta on määrä tehdä vuonna 2021. Valintapäätös tehdään perustuen monitoimihävittäjän sotilaalliseen suorituskykyyn, huoltovarmuuteen ja teollieen yhteistyöhön, elinkaarikustannuksiin sekä hankinnan turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen vaikutukseen.

HX-hävittäjähankkeen tavoitteena on korvata vuodesta 2025 alkaen poistuvan ilmavoimien Hornet-kaluston suorituskyky monitoimihävittäjään perustuvalla ratkaisulla. Noin 60 koneen hankintahinnaksi on arvioitu 7-10 miljardia euroa.

Lisätietoa hävittäjähankinnasta www.havittajahankinta.fi ja www.facebook.com/havittajahankinta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ilmavoimat käyttää nettisivuillaankin nykyisestä ensi linjan kalustostaan merkintätapaa Boeing F/A-18 C/D Hornet, kun ilmasta maahan -suorituskyky on jo saatu käyttöön ja A niinkuin Attack onnistuu.

Mahtaako U.S. Navyn Blue Angels -taitolentoryhmällä olla vielä käytössään sama C-versio vai Super Hornet?

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

Siirtyvät hiljalleen Super-Horneteihin...
Lainaus wikipediasta:

"In July 2016, Boeing was awarded a $12 million contract to begin converting the Boeing F/A-18 E/F Super Hornet for Blue Angels use, to be completed by September 2017."
...
"The Blues' McDonnell Douglas F/A-18 Hornets are former fleet aircraft that are nearly combat-ready. Modifications to each aircraft include removal of the aircraft gun and replacement with the tank that contains smoke-oil used in demonstrations, and outfitting with the control stick spring system for more precise aircraft control input. The standard demonstration configuration has a spring tensioned with 40 pounds (18 kg) of force installed on the control stick as to allow the pilot minimal room for uncommanded movement. The Blues do not wear G-suits, because the air bladders inside them would repeatedly deflate and inflate, interfering with the control stick between the pilot's legs. Instead, Blue Angel pilots tense their muscles to prevent blood from rushing from their heads and rendering them unconscious."

Toimituksen poiminnat