Vaikuta ja voita – myös hävittäjävalinta

Ilmavoimien nykyisen hävittäjäkaluston eli F-18 Hornetien seuraajan valinta ottaa aika ajoin kierroksia ja käy välillä jopa jälkipoltolla.

Viiden seuraajakandidaatin (Gripen, Eurofighter, F-35, Super-Hornet, Rafale) ulostulot ylittävät takuuvarmasti uutiskynnyksen. Eikä mikään ihme. Kyseessä on pelkästään koneiden osalta 7-10 miljardin hanke puhumattakaan koko elinkaarikustannuksista.

Gripeniä Suomeen kauppaava Saab on ollut kampanjassaan varsin näkyvä heti alkumetreillä. Ponnistuslauta on kunnossa; onhan Saab tehnyt Suomen kanssa vuosikymmeniä yhteistyötä maalla, merellä ja ilmassa. Ennen Horneteja ilmavoimien kalustoon kuuluivat Migien ohella Saabin Drakenit.

Keskiviikkona oli vuotuinen Gripen-seminaari Tukholmassa. Gripenin osalta saatiin katsaus siitä, mitä hävittäjän eri mallien osalta on maailmalla juuri nyt menossa.

Suomen osalta Richard Smith, Gripenin myynti- ja markkinointijohtaja, kiteytti tilanteen.

-Tänä vuonna olemme erittäin aktiivisia Suomessa ja esittelemme Gripen E:tä suomalaisille Smith totesi.

Gripen liikkeellä

laajalla rintamalla

Se on jo näkynytkin. Hävittäjähankintaan liittyen Saab on luvannut Gripeneiden kokoonpanoa ja työpaikkoja Suomeen.

Lisäksi se on tarjonnut johtajiensa suulla joustavaa ”koneet heti-maksu myöhemmin”-mallia hankkeen rahoittamiseksi.

Yhtiö on rakentanut hävittäjähankinnan ympärille varsin kattavan kokonaisuuden ja ottanut jalansijaa suomalaisesta yhteiskunnasta.

Saab ja Aalto-yliopisto ovat solmineet kymmenvuotisen yhteistyösopimuksen vahvistaakseen ja syventääkseen tutkimusyhteistyötään. Yhteistyön kokonaisarvo on noin 20 miljoonaa euroa 10 vuoden aikana.

Yhtiö etsii myös tulevaisuuden johtajia Graduate Leadership –ohjelmaansa.

Saab on myös Suomi100-yhteistyökumppani ja lahjoittanut juhlavuoden kunniaksi Hangon rintamamuseolle 32 000 euroa. Lisäksi Saabin Draken -hävittäjä esiintyy kesäkuussa Kaivopuiston lento-näytöksessä.

Yhtään ei varmaan ole ollut Gripenille haitaksi, että Ruotsin ja Suomen välinen puolustusyhteistyö, hankinnat ja harjoitukset,  ovat jatkuvasti tapetilla.

Eipä ihme, että Gripen on vahvasti kansan mielissä. Ruotsalaishävittäjä onkin alkuviikosta julkistetun Reserviläisliiton kyselyn mukaan kansalaisten suosiossa, vaikka iso osa ei osannut vastata kyselyyn juuta eikä jaata.

Vaikuttaminen on alkanut

No, kansa ei Hornetien seuraajaa valitse. Mutta mielikuvat ne syntyvät kansanedustajien ja ministerienkin päissä. Ja monesti ne ratkaisevat päätöksiä tehtäessä. Maallikon on vaikea arvioida hävittäjien suorituskykyä ja huoltovarmuutta tai erilaisia kustannusarvioita.

Mielikuvat tarvitsevat syntyäkseen vaikuttamista, viestintää ja lobbaamista…kaikkea tätä yhdessä ja erikseen.

Peli on selvästi alkanut. Mutta aikaa vuoden 2021 hävittäjäpäätökseen on vielä vuosia, joten mielikuvat ja turvallisuuspolitiikan tuulet voivat vielä muuttua suuntaan jos toiseen. Hallitus ennättää Suomessa vaihtua, samoin puolustusministeri.

Kiitoradan päässä kaikki viisi hävittäjäkandidaattia odottavat hangaareissaan lupaa HX-hankkeen lentoonlähtöön ja tarjouskilpaan. Mutta toisilla moottorit ovat jo käynnissä ja vaikuttamisarsenaali valmiina siipien alla.

 

Saabin vuotuinen Gripen-seminaari pidettiin keskiviikkona 15.3.2017 Tukholmassa. Tapahtumaan pystyi osallistumaan webinaarina live streaming -lähetyksen kautta.

Lisätietoa hävittäjähankinnasta eli HX-hankkeesta osoitteissa www.havittajahankinta.fi ja www.facebook.com/havittajahankinta.

KimmoHalonen

Toimittaja ja viestintäasiantuntija, media-alan monitoimimies, reservin majuri - turvallisuutta, urheilua, terveyttä ja elämää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu