Kimmo Halonen - MediaLive Rakkaus on sinivalkoinen

Vaikuta ja voita - myös hävittäjävalinta

  • Gripenin vuosittaista seminaaria Tukholmassa pystyi seuraamaan keskiviikkona 15.3. live streaming -lähetyksenä.
    Gripenin vuosittaista seminaaria Tukholmassa pystyi seuraamaan keskiviikkona 15.3. live streaming -lähetyksenä.

Ilmavoimien nykyisen hävittäjäkaluston eli F-18 Hornetien seuraajan valinta ottaa aika ajoin kierroksia ja käy välillä jopa jälkipoltolla.

Viiden seuraajakandidaatin (Gripen, Eurofighter, F-35, Super-Hornet, Rafale) ulostulot ylittävät takuuvarmasti uutiskynnyksen. Eikä mikään ihme. Kyseessä on pelkästään koneiden osalta 7-10 miljardin hanke puhumattakaan koko elinkaarikustannuksista.

Gripeniä Suomeen kauppaava Saab on ollut kampanjassaan varsin näkyvä heti alkumetreillä. Ponnistuslauta on kunnossa; onhan Saab tehnyt Suomen kanssa vuosikymmeniä yhteistyötä maalla, merellä ja ilmassa. Ennen Horneteja ilmavoimien kalustoon kuuluivat Migien ohella Saabin Drakenit.

Keskiviikkona oli vuotuinen Gripen-seminaari Tukholmassa. Gripenin osalta saatiin katsaus siitä, mitä hävittäjän eri mallien osalta on maailmalla juuri nyt menossa.

Suomen osalta Richard Smith, Gripenin myynti- ja markkinointijohtaja, kiteytti tilanteen.

-Tänä vuonna olemme erittäin aktiivisia Suomessa ja esittelemme Gripen E:tä suomalaisille Smith totesi.

Gripen liikkeellä

laajalla rintamalla

Se on jo näkynytkin. Hävittäjähankintaan liittyen Saab on luvannut Gripeneiden kokoonpanoa ja työpaikkoja Suomeen.

Lisäksi se on tarjonnut johtajiensa suulla joustavaa ”koneet heti-maksu myöhemmin”-mallia hankkeen rahoittamiseksi.

Yhtiö on rakentanut hävittäjähankinnan ympärille varsin kattavan kokonaisuuden ja ottanut jalansijaa suomalaisesta yhteiskunnasta.

Saab ja Aalto-yliopisto ovat solmineet kymmenvuotisen yhteistyösopimuksen vahvistaakseen ja syventääkseen tutkimusyhteistyötään. Yhteistyön kokonaisarvo on noin 20 miljoonaa euroa 10 vuoden aikana.

Yhtiö etsii myös tulevaisuuden johtajia Graduate Leadership –ohjelmaansa.

Saab on myös Suomi100-yhteistyökumppani ja lahjoittanut juhlavuoden kunniaksi Hangon rintamamuseolle 32 000 euroa. Lisäksi Saabin Draken -hävittäjä esiintyy kesäkuussa Kaivopuiston lento-näytöksessä.

Yhtään ei varmaan ole ollut Gripenille haitaksi, että Ruotsin ja Suomen välinen puolustusyhteistyö, hankinnat ja harjoitukset,  ovat jatkuvasti tapetilla.

Eipä ihme, että Gripen on vahvasti kansan mielissä. Ruotsalaishävittäjä onkin alkuviikosta julkistetun Reserviläisliiton kyselyn mukaan kansalaisten suosiossa, vaikka iso osa ei osannut vastata kyselyyn juuta eikä jaata.

Vaikuttaminen on alkanut

No, kansa ei Hornetien seuraajaa valitse. Mutta mielikuvat ne syntyvät kansanedustajien ja ministerienkin päissä. Ja monesti ne ratkaisevat päätöksiä tehtäessä. Maallikon on vaikea arvioida hävittäjien suorituskykyä ja huoltovarmuutta tai erilaisia kustannusarvioita.

Mielikuvat tarvitsevat syntyäkseen vaikuttamista, viestintää ja lobbaamista...kaikkea tätä yhdessä ja erikseen.

Peli on selvästi alkanut. Mutta aikaa vuoden 2021 hävittäjäpäätökseen on vielä vuosia, joten mielikuvat ja turvallisuuspolitiikan tuulet voivat vielä muuttua suuntaan jos toiseen. Hallitus ennättää Suomessa vaihtua, samoin puolustusministeri.

Kiitoradan päässä kaikki viisi hävittäjäkandidaattia odottavat hangaareissaan lupaa HX-hankkeen lentoonlähtöön ja tarjouskilpaan. Mutta toisilla moottorit ovat jo käynnissä ja vaikuttamisarsenaali valmiina siipien alla.

 

Saabin vuotuinen Gripen-seminaari pidettiin keskiviikkona 15.3.2017 Tukholmassa. Tapahtumaan pystyi osallistumaan webinaarina live streaming -lähetyksen kautta.

Lisätietoa hävittäjähankinnasta eli HX-hankkeesta osoitteissa www.havittajahankinta.fi ja www.facebook.com/havittajahankinta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"No, kansa ei Hornetien seuraajaa valitse. "

Tämä on asian olennaisin puoli –– onneksi!

"Mutta mielikuvat ne syntyvät kansanedustajien ja ministerienkin päissä. Ja monesti ne ratkaisevat päätöksiä tehtäessä."

Vähänkään viisas poliitikko älyää olla teeskentelemättä asiantuntijaa kysymyksessä, johon hänen tietämyksensä ei yksinkertaisesti riitä. Äänestäjät: jos havaitsette asiassa koohkaavia poliitikkoja, varustakaa heidät myrkyn merkillä ja pankaa heidät puolueesta riippumatta ikuiseen äänestysboikottiin. He tekevät arvostelukyvyttömyydellään ainoastaan pelkkää vahinkoa vallan kahvassa ollessaan.

"Maallikon on vaikea arvioida hävittäjien suorituskykyä ja huoltovarmuutta tai erilaisia kustannusarvioita."

Onneksi valintaa valmistelevat Suomen parhaat ilmasodan sekä kokonaismaanpuolustuksen asiantuntijat, jotka arvioivat kaikkia noita näkökohtia sekä enemmänkin, ja vääjäämättä määräaikaan mennessä heillä on optimaalisin ehdotus esitettävänään poliittisille päätöksentekijöille.

Maallikko saa huokaista helpotuksesta, sillä heidän ei tarvitse varsinaisesti tehdä tässä asiassa yhtään mitään. Viisaimmat maallikot tuntee siitä, että he älyävät olla vinkumatta valinnan tuloksesta.

Konekauppiaat saavat järjestää millaista sirkusta ne haluavat, mutta asia tulee ratkaista täysin siitä riippumatta maanpuolustuksen etu edellä.

Blogin otsikko menee täysin metsään sikäli, että kaikki ratkaiseva vaikuttaminen on tapahtunut jo kunkin hävittäjäehdokkaan ollessa vasta suunnittelupöydällä, sekä niiden prototyyppien kehittelyvaiheessa.

Jos siinä ei ole saatu koneelle järjestelmineen kilpailukykyisiä ominaisuuksia 2020-luvun ilmasotaa varten, kaikki kaupparatsut ovat nyt auttamattomasti myöhässä. Ilmavoimien koelentäjiä on aivan turha yrittää myyntipuheilla hämätä, hehän näkevät ja kokevat tuntumallaan sen itse, mihin kukin hävittäjä pystyy. Lentotekniikan asiantuntijat näkevät ja kokevat käytännössä itse, mitä koneen taistelukykyisenä pitäminen vaatii lentojen välillä. Konseptien jalkauttaminen näkyy ja tuntuu siinä tekeville miehille kokonaan ilman sivullisia konsulttejakin, myös omin silmin kellosta katsoen.

Mitkä muuten ovat Suomen kansan elinkaarikustannukset? Hyvästä kannattaa maksaa, jos se parantaa kansalaisten eliniän ennustetta myös poikkeusoloissa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Aina kun tuotetta lobbataan kovin suurella innolla ja populistisilla menetelmillä syntyy epäilys lobbattavan tuotteen kilpailukelpoisuudesta. Saabin kohdalla tämä tunne on nyt hyvin voimakas.

Toimituksen poiminnat