Kimmo Halonen - MediaLive Rakkaus on sinivalkoinen

Saab Gripen kosiomatkalla

  • Saab tarjoaa hävittäjien kokoonpanoa myös Suomelle. Gripenin tuotantolinja Linköpingissä Ruotsissa. (Kuva: Saab)
    Saab tarjoaa hävittäjien kokoonpanoa myös Suomelle. Gripenin tuotantolinja Linköpingissä Ruotsissa. (Kuva: Saab)
  • Gripen on tehty Pohjolan vaativiin olosuhteisiin. (Kuva: Saab)
    Gripen on tehty Pohjolan vaativiin olosuhteisiin. (Kuva: Saab)
  • Gripen E pääsee testilennolle vuoden 2017 puolella. Demo-versio on lentänyt jo vuosia. (Kuva: Saab)
    Gripen E pääsee testilennolle vuoden 2017 puolella. Demo-versio on lentänyt jo vuosia. (Kuva: Saab)

Hävittäjähankinnan myötäjäislahjana luvassa kehittämiskeskusta, kokoopanoa ja satoja työpaikkoja

Suomella ja Saabilla on ollut vuosikymmenten ajan erityinen suhde. Rakkautta on ollut ilmassa iät ajat. Se näkyy edelleen maanteillä, vaikka henkilöautoja Saab ei ole enää nimissään tehnyt. Saabisteja riittää.

Myös ilmatilassa ruotsalaiset vehkeet ovat olleet pitkään näkyvillä. Drakenit lensivät vuoteen 2005 asti ilmavoimien väreissä. Nykyisin Tre Kronorin Gripenit ovat viikottaisia vieraita yhteisissä harjoituksissa ilmavoimiemme F-18 Hornetien kanssa.

Saab on maailman puolustusteollisuuden pikkujättiläinen, joka on mukana myös uusimmassa Suomen hävittäjähankinnassa, HX-hankkeessa. Siinä nykyiset Hornetit korvataan vuodesta 2025 lähtien uudella hävittäjällä.

Saab hakee taas uusia treffejä Suomen kanssa. Toki Jas 39 Gripen E:n kanssa kisassa on mukana vielä neljä muutakin hävittäjävalmistajaa; Bae Systemsin Eurofighter Typhoon, Dassaultin Rafale, Lockheed Martinin F-35 ja Boeingin F/A-18 Super-Hornet.

Lentäminen helppoa

kuin heinänteko

Gripen monitoimihävittäjän lentäminen on lähes lapsellisen helppoa. Varsinkin niille, jotka ovat joskus pelanneet tietokonepelejä joystickillä.

Nousukiihdytys jälkipolttoineen, G-voimimien uhmaaminen kiihdyttämällä kohti taivaankannen zeniittiä, kaartolento ja laskeutuminen alle 500 metrin matkalle sujuu toimittajaltakin ilman, että miljoonia euroja maksava kone romuttuu.

Koelento Linköpingin Gripen-tehtaan yläilmoissa sujui kuin oikeassa ohjaamossa, mutta onneksi vain simulaattorissa. Ja ilman taistelutehtävää.

Ammattilaisilta, niiltä oikeilta hävittäjälentäjiltä, sekin sujuu vaivattomasti. Gripeniä kun tituleerataan älykkääksi hävittäjäksi.

Eikä koneen älykkyys rajoitu pelkkään lentämiseen. Smart fighter –filosofia lähtee suunnittelusta ja tuotannosta. Kiteytettynä konsepti kattaa operatiivisen kyvyn, korkean teknologian, kustannustehokkuuden ja teolliseen yhteistyöhön.

Tanssiin kutsu -  Pohjolan

uhkiin ja olosuhteisiin

­-Kaikki on huomioitu Gripenin suunnittelussa. Se on kehitetty meidän alueen eli Ruotsin ja Suomen uhkakuvien varalta, helppo huoltoiseksi ja ankariin olosuhteisiin, toteaa Saabin Suomen Gripen-kampanjan johtaja Magnus Skogberg.

Saab voi tarjota Suomen 7-10 miljardin euron hankintaraamiin noin 60 Gripeniä, jolloin ilmavoimamme pysyisi nykyisen kokoisena.

Skogberg arvioi, että kokonaishinta on lähempänä hintahaarukan alapäätä.

-Elinkaarikustannukset ovat tärkeämpiä kuin yhden koneen hinta, joka on vaikea laskea, muistuttaa Skogberg.

Ulkopuolisen tekemän vertailun mukaan Gripenin lentotuntikustannukset ovat vain 4 700 dollaria, kun esimerkiksi toisessä ääripäässä F-35:llä ne ovat noin 31 000 dollaria.

Gripen taipuu ilmasta ilmaan, tiedustelu- ja tunnistustoimintaan sekä ilmasta maahan operaatioihin.

- Yksi hävittäjä, monta tehtävää. Ja kustannustehokkuus on rakennettu Gripenin dna:han. Olemme kehittäneet uuden tavan rakentaa ja tuottaa hävittäjiä myös pitkälle tulevaisuuteen. Järjestelmän pitää elää myös 30-40 vuoden päästä. Koneen on oltava toimintakykyinen koko elinkaarensa ajan, Skogberg sanoo.

Gripen on viidennen sukupolven hävittäjä, joka on räätälöitävissä asiakasmaiden tarpeiden mukaan. Hävittäjä taipuu myös Suomen nykyisten ohjusten lavetiksi.

Ruotsalaishävittäjä on otettu maailmalla vastaan myönteisesti. Gripen-perheessä ovat emämaa Ruotsin ohella Tsekki, Iso-Britania, Unkari, Etelä-Afrikka, Thaimaa ja Brasilia. Slovakia on tulossa perheeseen ja potentiaalisia maita riittää Suomen lisäksi; Botswana, Kolumbia, Indonesia, Filippiinit, Kroatia, Bulgaria ja Belgia.

Kosiskelua ja

myötäjäisiä

Saabin arvion mukaan seuraavien 20 vuoden aikana taivaalla kaartaa 400-450 uutta Gripeniä. Listalle Saab haluaisi myös Suomen. Saabissa nähdään, että Suomi olisi Gripenille Tinder-treffitermein se ”perfect match”.

Suomelle Saab tarjoaa Gripen-kaupan myötä teollista yhteistyötä, joka tietää jopa satoja työpaikkoja. Suomi voi saada esimerkiksi kehityskeskuksen Brasilian mallin mukaan.

Skogberg sanookin, että käytettävissä on koko Saabin työkalupakki; myös osien tuotantoa ja kokoonpanoa.

-Haluamme jakaa teknologia a. Emme tee kaikkea itse vaan haemme parhaita mahdollisia kumppaneita. Näemme paljon mahdollisuuksia suomalaisen teollisuuden kanssa. Tärkeintä on mitä asiakas haluaa, korostaa Skogberg.

Hornetien hävittäjähankinnasta päätetään vuonna 2021. Parhaillaan ilmavoimat analysoi viiden valmistajan marraskuun lopulla antamia vastauksia Suomen tietopyyntöön. Tarjouspyyntökierros käydään vuonna 2018.

Ensi vuoden aikana Gripen E tekee ensimmäiset viralliset testilentonsa. Demoversio NG on suihkinut Linköpingin taivaalla jo vuodesta 2008 lähtien.

No, aikanaan nähdään, miten Saabin ja Suomen Tinder-treffit sujuvat ja onko älykäs hävittäjä Suomelle se älykäs valinta. Kosiomatka on alussa ja romanssin syttyminekin vielä ilmassa.

(Kirjoittaja pääsi tutustumaan Saabin Gripenin tuotantolinjalle ennen joulua. Lisätietoa Suomen hävittäjähankinnasta eli HX-hankkeesta osoitteessa www.havittajahankinta.fi ja www.facebook.com/havittajahankinta.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Tuohan oli myyntitykin puhe suoraan tehtaan prosyyrista.

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

Oho, Pekka! Onko mun simulaattorilentokin jossain prosyyrissä? :)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Mikään muu hävittäjä ei pysty toimimaan niin vaikeissa olosuhteissa ja niin pienin kustannuksin kuin Saabin Jas-hävittäjät. Nämä ovat etenkin pienelle maalle elintärkeitä seikkoja.

Suurten maiden filosofia hävittäjätuotannossa on kehittää hävittäjiä ensisijaisesti niiden omiin tarpeisiin. Ne ovat kehitetty parhaiten toimivaksi turvallisen välimatkan päässä sijaitseviin "illaksi kotiin" -kohteisiin, ei oikeaan sotaan omalla maalla. Tässä on Jas Gripenin selvä valtti pienen maan resursseille.

Lisäksi Ruotsilla on vahva motiivi pitää Suomen puolustuskyky vahvana ja yhteinen tuotanto vahvistaisi entisestään tätä symbioosia. Suuret maat kävisivät helpommin kauppaa Suomesta, jolloin vara-osien, aseistuksen ja huollon saanti joutuisi vaakalaudalle niiden hävittäjiin sitoutuessa.

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

Hyviä pointteja Timo. Mielenkiinoista seurata, mitä tekijät lopulta painavat hävittäjävalinnassa.

Pekka Iiskonmaki

''Lisäksi Ruotsilla on vahva motiivi pitää Suomen puolustuskyky vahvana ja yhteinen tuotanto vahvistaisi entisestään tätä symbioosia.''

Tämä on totta. Ruotsi on aina taistellut sotansa viimeiseen suomalaiseen asti.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Juuri näin, mutta siitä huolimatta tai siitä johtuen on Ruotsin oman edun mukaista saada suomalaiset iskukuntoon tarjoamalla aseistusta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Gripen-perheessä ovat emämaa Ruotsin ohella Tsekki, Iso-Britania, ..."

Näinköhän? Mitä Royal Air Force tekee Gripeneillä -- ei ainakaan käytä sitä ensi linjan hävittäjänä (johon on jo Eurofighter Typhoon ja suunnitteilla F-35). Montako Gripeniä RAF:n tilauskirjassa on?

Jos ajatellaan sodan ajan toimintaa ja konetappioita, millä tuotantokapasiteetilla Ruotsi kykenee täydennysten toimittamiseen? Paljonko Flygvapnet tilaa itselleen Gripen E:tä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Paljonko Flygvapnet tilaa itselleen Gripen E:tä?"

Ruotsi tilannee 60 hävittäjää. Ehkä voitaisiin ajatella vielä 30 kpl:n lisätilausta. Nykyiset tilausvaltuudet koskevat vain 60 hävittäjää. Joten Suomi on todella tärkeä asiakas.

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

RAF:llä huikeat 1 liisattu Gripen. Koelento/testikäytössä :)

Toimituksen poiminnat