Kimmo Halonen - MediaLive Rakkaus on sinivalkoinen

Kyberturvaa pukinkonttiin

  • Kyberinfo - tietoa turvaksesi!
    Kyberinfo - tietoa turvaksesi!

Ei. Tämä ei ole kansanterveysaiheinen blogi, vaikka viruksista ja rokotuksista puhutaankin. Virukset voivat iskeä ihmisen ohella koneisiin. Ei tosin samat.

Itsekin jouduin jättämään kyberturvallisuusseminaarin väliin, kun tauti iski. Onneksi virus ei päässyt tietokoneeseeni tai älypuhelimeni ja pystyin seuraamaan seminaaria sohvan pohjalta, kiitos aktiivisten twiittaajien.

No, anyway! Syksyn tautiepidemiat jylläävät tuttuun tapaan ja alkuvuodesta uhkaavat uudet virusepidemiat, kun koulut taas alkavat ja varuskunnat täyttyvät.

Bisnespuolella on jo koettu Black Friday – Musta perjantai, sitä seuraava Cyber Monday ja joulumyynnin avaukset.

Tietokoneet, tabletit, älypuhelimet ja monet verkkoon kytkettävät laitteet tekevät kauppansa. On sesonki kodin elektroniikkalaitteiden myynnissä.

Samaan aikaan jylläävät haittaohjelmat, virukset, tietojenkalastelut, botti-iskut ja monet muut digitaalisen maailman taudit.

Mutta onneksi viruksilta voi suojautua ennakkoon. Ainakin ottamalla influenssarokotteen, jota riskiryhmille jaetaan ilmaiseksikin.

Näin soisi olevan myös kyberturvallisuudessa. Tietoturvauhkiin, viruksiin ja tartuntoihin, voi varautua ennalta, silä rokotuksia eli palveluja ja ohjelmia tietoturva-alan yrityksillä on pilvin pimein.

Tämä olisi huomioitava myös markkinoilla. Toki tietoturva-alan yritykset mainostavat omia tuotteitaan ja palveluiltaan, mutta vähittäiskaupassa asia jää turhan piiloon.

Kansalaisten koneet ja ohjelmat ovat vielä aika suojattomia ja pahin tietoturva-aukko näkyy peilistä. Niin, se kuvajainen on kansalainen itse. Se heikoin lenkki.

Kansan tietoisuutta kohennetaan parhaiten viestinnällä ja valistuksella.  

Mitäpä, jos aloitetaisiinkin kansalaisten influenssarokotukset kyberturvallisuuden parantamiseksi? Ei iskisi virukset, haittaohjelmat eikä muutkaan yleiset tietoturvauhkat. Ainakaan niin helposti kuin nyt.

Riskiryhmät voisi kyberrokottaa ilmaiseksi. Informaatioiskut, viestintä ja valistus, eivät paljoa maksa, mutta tuo pitkässä juoksussa ne tuovat säästöä ja vaivanpalkkaa, kun kansalaisten laitteet, salasanat, tunnukset, pankkikortit ja data ovat turvassa.

Puhumattakaan yrityksistä, joiden toiminnalle tietoturva on elintärkeä ja kilpailuvaltti.

Hyvää joulun odotusta, pistetään kyberturvaa pukinkonttiin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Hyvä tarkoitus, mutta ei tuohon rahaa tarvitse. Toki voi laittaa 40€ johonkin Nortoniin ja kuvitella, että kaikki on hoidettu. :)

Toimituksen poiminnat