Kimmo Halonen - MediaLive Rakkaus on sinivalkoinen

Sinä, minä ja Hentun Liisa, Bernerin Anne ja Clintonin Hillary

  • Sinä, minä ja Hentun Liisa, Bernerin Anne ja Clintonin Hillary

Sinä, minä, Hentun Liisa, Bernerin Anne ja Clintonin Hillary. Niin. Me kaikki olemme se kyberturvallisuuden, digitaalisen maailman, heikoin lenkki.

Tämä on tullut selväksi taas viime viikkoina. Tavallinen kansa takkuaa tietoturvan kanssa, mutta yhtä lailla tuntuvat olevan tumpeloita ministerit ja presidenttiehdokkaat.

Ympärillämme on erilaisia palomuureja, virussuojia, salausohjelmia, tietoturvasovelluksia ja –ohjeita, mutta niistä huolimatta digimaailma tuntuu haavoittuvammalta kuin koskaan.

Berner näyttää käyttäneen tietoturvaohjeiden vastaisesti yksityistä liittymää asiointiinsa, Clinton puolestaan viestitteli vastoin ohjeita salaiseksi luokiteltavaa asiaa yksityiseltä sähköpostitililtä ja –palvelimelta.

Inhimillistä. Mutta meistä jokainen voi omalta osaltaan petrata osaamistaan. Kyberuhkiin purevatkin parhaiten koulutus ja valistus; yleissivistys.

Kansalaisten ja pientenkin yritysten tieto-taidon kohentaminen on koko yhteiskunnan kannalta tärkeää.

Teollinen internet, esineiden internet, lisää vaikeuskerrointa. Digiä on joka puolella. Myös hämärämiesten ja –naisten määrä lisääntyy.

"Hakkerit kaappasivat Teslan vauhdista, hakkeri tunkeutui läppärillä lentokoneen ohjausjärjestelmään, insuliinipumppu ja sydämentahdistin hakkeroitiin, Venäjälle tuodusta kiinalaisesta silitysraudasta löytyi wlan –mikropiiri, lasten itkuhälytin hakkeroitiin kameraksi ..."

Lista otsikoista on loputon.

Kansalaiset ja yritykset joutuvat painimaan ympäristössä, jossa muun muassa tietojenkalastus, palvelunestohyökkäykset, rikollinen hakkerointi, kiristäminen, laiton tiedustelu ja tietomurrot ovat arkipäivää.

Tästä ja tulevaisuudesta on kuitenkin mahdollista selvitä tiedon jakamisella ja yhteistyöllä. Omalta osalta kannan korttani kekoon syksyllä avautuvalla kyberturvallisuuden informaaatiokonseptilla, joista esimakua saa www.kyberinfo.fi ja www.facebook.com/kyberturva -kanavista.

Kyberturvallisuuden ilosanoman ja informaation levittäisessä keskeisessä asemassa ovat viranomaiset, turvallisuusalan organisaatiot, tietoturva-alan yritykset, tutkimuslaitokset ja opinahjot sekä media.

Kun arjen tieto-taitotaso ja toimintaympäristö ovat joka tasolla kunnossa, niin kyberturvallisuudesta voi tulla myös Suomen valtion ja sen yritysten kilpailuvaltti.

Kyberturvallisuudessa piileekin uhkien lisäksi suuri mahdollisuus. Siksi on tärkeää, ettei kansallisen kyberturvallisuustrategian tavoitteista tingitä. Vuosi 2016 on kääntynyt syksyksi, Suomesta ei loppuvuoden aikana ennätä tulla maailman edelläkävijää kyberturvallisuusasioissa.

Mutta Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta, joten siinä olisi hyvä sauma olla paalupaikalla.

Blogin alku oli versio vanhasta kansanlorusta Piilosilla. Siinä kaveria etsittiin ympäri tuvan, muttei löydetty. – Minä vaan pankolla makasin, paljasti kaveri.

Digitaalisessa maailmassa uuninpankolta paljastuisi äkkiä. Vaikka paikantamalla lorunkertojan kännykkä... :)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MarcusWestermark kuva
Marcus Westermark

En ole täysin varma, minkä kuvan se antaa, kun arvioit valtioneuvoston jäsenten tietoturvaa näillä argumenteilla. Luokiteltu tieto ei taatusti kulje tavalla, jota blogissa maalaat. En ole myöskään varma onko Soneran ja Elisan liittymillä eroa, kun ovat ihan tavallisia yritysliittymiä molemmat. Toisen hinta oli toki halvempi viimeisimmässä tarjouskilpailussa.

Haluan sanoa sitä, että tieto- ja siihen osin liittyvä operaatioturvallisuus lähtevät kyllä ihan eri asioista. Toki myös hyvistä käytännöistä.
Nyt on kuitenkin kuvaavaa, että tämänkin kyseisen viestinnän heikko lenkki ei ollut operaattori, vaan viestin vastaanottaja. Jos liikesalaisuus ja salassapitovelvollisuus ei merkitse vastaanottajalle mitään, niin ei merkitse myöskään siihen kytkeytyvä tietoturvakeskustelu.

Tärkeästä asiasta toki kirjoitat. Sitä lisää!

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

Kiitos kommentista Marcus! Kysehän ei ole siis operaattorin turvallisuudesta vaan siitä, etteivät Berner ja Clinton toimineet organisaatioiden tietoturvaohjeiden mukaan. Ko. tehtävissä ei virka-asioissa käytetä yksityisiä viestintävälineitä eikä varsinkaan salassapidettävän aineiston osalta. Ja tuo on totta, että viestin vastaanottajalla pitäisi myös hälytyskellojen soida, jos viesti tulee yksityisestä osoitteesta.

Käyttäjän MarcusWestermark kuva
Marcus Westermark

Kiitos. Jätin tuon yhden kohdan tarkoituksella hämäräksi. Viittasin lukuisiin Bernerin vastaisiin mediavuotoihin, joiden lähde lienee ilmeinen.

Toimituksen poiminnat