Kimmo Halonen - MediaLive Rakkaus on sinivalkoinen

Turkkilainen Pokèmon Go

Viime päivien uutisia ovat hallinneet varsin erilaiset tapahtumat, joista voi myös löytää yhteläisyyksiä. Turkin epäonnistunut vallankaappaus ja Pokèmon Go-pelin aiheuttama huuma ovat saaneet ihmiset kaduille.

Turkissa presidentti Erdogan suojatteineen metsästää vallankaappaukseen osallisia ja nykyhallintoa vastustaneita sotilaita ja virkamiehiä. Pokémon Go:ssa taas jahdataan pelihahmoja.

Molemmissa ajojahti näyttää olevan yhtä kiihkeää.

Muutenkin näillä kahdella tapahtumalla on yhteistä. Erdogan valjasti vallankaappauksen kukistamiseen välineen, joka ei hänen suosiossa ole ollut. Erdogan esikuntineen käytti sosiaalista mediaa ja sai kansan kaduille vastustamaan vallankaappausyritystä.

Pokémon Go:ssa kansa on tullut samoin kaduille; älypuhelinten kanssa räplätään pelisovellusta.

Turkkilainen tosielämän

Pokémon GO katkaistava

Perustava ero on toki se, että Pokémon Go perustuu ns. lisättyyn todellisuuteen. Virtuaalisia Pokémon-hahmoja jahdataan oikeassa ympäristössä.

Turkin vallankaappausyritys ja sen seurauksena käynnistetyt puhdistukset taas perustuvat ihan oikeaan todellisuuteen, oikeisiin ihmisiin. Lisättyä todellisuutta on korkeintaan se, että yht´äkkiä esiin putkahti valmiit puhdistuslistat.

Turkin vallankaappausta ei voi hyväksyä. Valta ja hallitukset vaihdetaan sivistysvaltioissa ja demokratioissa vapailla vaaleilla.

Mutta toistaalta on tuomittava myös nyt meneillä olevien puhdistusten tapa ja laajuus. Tuhansia ihmisiä on otettu kiinni, osin pahoinpidelty ja kidutettukin.

Ihmisoikeuksia ei saa polkea. Muuten operaatiosta jää syvät haavat, kansa jakautuu ja pinnan alle jää kalvamaan yhä pahempi viha, revanssihenki, uusien vallankaappausten ja jopa sisällissodan siemen.

Nyt olisikin tärkeää, että koston kierre ja turkkilainen tosielämän Pokémon Go saataisiin katkaistuksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Ei kannata puuttua muiden asioihin. Yhdysvallat ja Eurooppa on jättänyt ISIS-liikkeen hoidon kesken ja se näkyy. Puututaan taas asioihin kun voidaan hoitaa ne kunnolla.

Toimituksen poiminnat