Kimmo Halonen - MediaLive Rakkaus on sinivalkoinen

Pelastakaa kenraali Räty

  • Pelastakaa kenraali Räty

Nyt pitää olla oikeasti huolissaan. Mihin tämä maa on menossa? Pakolais- ja maahanmuuttokeskustelu on mennyt pisteeseen, jossa isot mediatoimijat sulkevat keskustelupalstoja. Sivistynyt keskustelu on kadonnut, kukaan ei ehdi moderoimaan ääripäiden kommentteja. Sananvapaus, vapaus sanoa, on kummallisessa pattitilanteessa.

Myös turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa otetaan jäätäviä taka-askelia. Sinne kylmän sodan aikaan.

Uusi puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) mielii vaihtaa puolustuministeriön meritoitunut kansliapäällikkö Arto Räty. Siihen hänellä toki on kansalta saadut ministerivaltuudet, mutta perusteet ja muut teot askarruttavat.

Rädyn syrjäyttämisen lisäksi Suomen olisi ministerin mielestä peruutettava maamiina-asiassa, kasvattaa reserviarmeijaa ja harkittava jopa uusien varuskuntien perustamista vastaamaan kiristyneeseen maailmapoliittiseen tilanteeseen.

Hei, haloo! Voisiko joku kokenut valtiomies muistuttaa Niinistöä puolustuspolitiikan pitkäjänteisyydestä. Ei Suomen linjaa muuteta yhden hallituskauden aikana yhden ministerin mielitekojen takia.

Ja voisiko joku kokenut puolutushallinnon hemmo, vaikka Rädyn tilalle todennäköisesti nouseva Jukka Juusti, muistuttaa puolustusvoimien hankintojen ja toimintojen pitkäjänteisyydestä. Ei asejärjestelmiä korvata sormia napsauttamalla, ei Hornetin korvaajia päätetä tuosta vaan. Eikä varuskuntia lakkauteta ja perusteta yhden hallituskauden periodeilla.

Niinistön olisi Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijanakin tiedettävä, etteivät rauhanajan varuskunnat ole sodanajan yksiköitä. Ei koulutettavia varusmiehiä heitetä ensimmäisenä kehiin. Ne eivä muodosta sodanajan joukkoja. Kyllä se ensivaste on operatiivisessa valmiudessa olevilla joukoilla. Sen jälkeen joukkoja muodostetaan reservin sijoitusten ja koulutuksen mukaan.

Jos puolustuskykyä ja valmiutta halutaan parantaa, niin satsausten kohde on aivan muualla kuin uusissa varuskunnissa.

Toivottavasti kyse on tuoreen ministerivallan ensihuumasta. Mutta tempoilut seuraukset voivat olla vakavat. Maailmalla katsotaan Suomen ratkaisuja. Kansliapäällikön vaihto on yksin signaali, jota varmaan ihmetellään EU:ssa, Yhdysvalloissa ja Natossa. Räty on sen verran kova nimi näillä areenoilla.

Tom Hanksin elokuvaa mukailevan otsikon ”Pelastakaa kenraali Räty” sanoma ei kuitenkaan ole pelkkä kansliapäällikkökysymys.

Yksittäisen ministerin tai puolueen lyhyenjänteen mielihalut eivät voi vaarantaa kansainvälistä arvostusta toistaiseksi nauttivaa Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa.

Loppujen lopuksi kyseessä on uskottava Suomen puolustuskyky. Sitä ei voi edes yksi puolustusministeri vaarantaa.

Kirjoittaja on reservin majuri ja pitkäaikainen politiikan toimittaja, erikoisalana turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vallanhimoista hasardia pelataan Suomen turvallisuudella. Persujen hyödyntämät ja inspiroimat vihakirjoittajalaumat ovat myös turvallisuusriski siviilipuolustuksen kannalta. Lisäksi Ruotsista levittävät systemaattisesti ja masinoidusti valheita mikä heikentää pohjoismaista yhteistyötä myös turvallisuuden alueella.

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

Toivotaan, että järki voittaa, sellainen ihan perussuomalainen maalasjärki. :)

Käyttäjän Punakuono kuva
Petteri Olander

Harvinaisen samaa mieltä kanssasi.
Räty on ammattisotilas,Juusti,kaikella kunnioituksella,ammattiupseeri,insinööri.

Juopa johtuu siitä,ettei nykyinen puolustusministerimme ymmärrä tämänpäivän sodankäynnistä mitään. Halajaa jalkaväkimiinoja,miksi? Kädenkäänteessä IDE syntyy kenen tahansa hiukankin koulutetun käsissä,vain mielikuvitus rajana.

Ei nuita vihulaisia muutenkaan miinoilla..

TiedTJAu Res Ylik

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

Juuri näin, asian ytimessä :)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Niinistö yrittää palauttaa Suomen armeijan hyväksi koetulle pitkäjänteiselle ja perinteiselle linjalle. Edelliset hallitukset poukkoilivat ja saivat paljon tuhoa aikaiseksi armeijan rakenteissa.

Ja kyllä ne on ne varuskunnat, josta ihan ensimmäiset miehet lähtee liikkeelle ennen kuin liikekannallepano on kunnolla käynnistynyt. Ainakin me harjoiteltiin sitä armeijassa. Ikäluokkaa vanhempi kolleega oli varusmiehenä Tsekkoslovakian miehityksen aikana ja silloin hän joutui lähtemään kovat piipussa varmistamaan itärajaa.

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

No, ei varuskunnista lähdetä sotaan..itsekin oli RUK:n päivystäjänä, kun Puolassa oli vallankaappaus..jouduin iskemään kovia rynkkyihin ja jengi meni vaihtoasemiin, kantahelökunta oli yhtä pihalla, btr-vaunut pörräsivät Haminan kaduilla, mutta niin vaan selvittiin :)

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

No, ei varuskunnista lähdetä sotaan..itsekin oli RUK:n päivystäjänä, kun Puolassa oli vallankaappaus..jouduin iskemään kovia rynkkyihin ja jengi meni vaihtoasemiin, kantahelökunta oli yhtä pihalla, btr-vaunut pörräsivät Haminan kaduilla, mutta niin vaan selvittiin :)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kenraali Rädyn pelastaminen ei ole välttämätöntä Suomen nato-yhteistyön jatkumiselle taikka Suomen tulevalle nato-jäsenyydelle.

Yksi Niinistö ei voi näitä sabotoida. "Tuntemattoman Sotilaan" luutnantti Lammiota mukaillen: Suhteet Natoon eivät yhtä kenraalia kaipaa!

Tämä "kenraali Räty vouhotus" alkaa lähennellä jo yksilön palvontaa!

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

Jep, vouhotuksesta samaa mieltä...mutta kuten tekstissä totesin, niin iso kysymys on meidän uskottava puolustuspolitiikka, jota Niinistö nyt näyttää reivaavan uuteen uskokoon...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Yllätyittekö Niinistön kyvyttömyydestä puolustusministerin tehtävään. Kaveri joka ei koskaan kuuntele itseään osaavampia ei sovi ministeriksi.

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

Yllätyin kyllä, ajattelin, että hänellä on peruskuviot tiedossa Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijana...

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

"kasvattaa reserviarmeijaa ja harkittava jopa uusien varuskuntien perustamista vastaamaan kiristyneeseen maailmapoliittiseen tilanteeseen."

Mistä näihin saataisiin koulutettavia? nytkin on varuskuntia lakkautusuhan alla kun ei riitä koulutettavia.
Vai pitäisikö vaihteeksi pienentää varuskuntien kokoa ja lisätä pienempien määrää...

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

Joo, ei varuskuntien varaan kannata laskea. Reservin armeija ja joukot muodostetaan jo aikanaan koulutetusta väestä, jotka on sijoitettu sodanajan joukkoon ja ehkä ennätetty siinä kokoonpanossa kouluttaa kertausharjoituksessa...kyllä PV osaa laskea punkat ja koulutettavien (asevelvollisten) määrän.

Kalevi koskinen

Taitaa olla RKP:lle arka asia,kun kaikki kivet ja kannot käännetää

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

Fråga Elisabeth, Jan Erik, Stefan eller Carl! :)

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Maanpuolustushenkinen ja innokas Jussi Niinistö on jo puuttumassa asioihin, jotka kuuluvat Puolustusvoimien eivätkä puolustusministeriön tehtäväkenttään.
Tämä on ongelmallista jo senkin takia, että Niinistön sotatieteellinen ajattelu näyttää kumpuavan enemmän zeppeliinien ja panssarijunien kuin hybridisodankäynnin ja RMA:n aikakaudelta.

Puolustusministerin on hyvä hallita Excel ja kulujenseurantataulukot; asejärjestelmät ja taisteluyhtymät hänen on parasta jättää sodankäynnin todellisten ammattilaisten huoleksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hän haluaakin enemmän vedota nuorten mukakansallismielisten sotaromantiikkaan kuin reaalipuolustukseen. Niinistö on osa sellaista poliittista liikettä jossa taitavasti hyödynnetään ja luodaan trendejä. Päämääränä on puolueen suosio eikä pitempää vastuullista ajattelua ole ollenkaan.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Minulle tulee puolustusministeri Niinistön toimista mieleen von Mansteinin matriisi:

http://quoteinvestigator.com/2014/02/28/clever-lazy/

Niinistö on selvästikin aikaansaava ihminen. Ongelma on siinä, että hän on negatiivisessa mielessä aikaansaava. Toisin sanoen von Mansteinin matriisin mukaan hän on ahkera idiootti.

Ahkera idiootti on pahin mahdollinen johtajatyyppi, koska hän omaa käytännön taitamattomuuttaan sotkee asioita ja sitten jonkun pitää korjata hänen jälkensä. Von Mansteinin matriisin mukaan tällaiset henkilöt pitää vapauttaa tehtävistään, koska omalla innokkuuden ja taitamattomuuden yhdistelmällään vahingoittavat omaa puoltaan.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Niinistä on Puolustusministeriön esimies joka saa valita omat virkamiehensä kuun niiden aika on. Niinistö käytti omaa valtaansa ja päätti linjanvedollaan puolustuspoliitikan suunnasta vähäksi aikaa. Hauskaa huomata transatlantisen porukan nillittävän asiasta :D

Suomen pitää puolustaa koko maata eikä vain Walhroosin kartanoita. Esimerkiksi Oulussa on säilytettävä edes minitason puolusvoimien läsnä olo varuskunnan muodossa joka auttaa mahdollisen sodan uhatessa joukkojen huollossa ja pystyttämisessä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Toivonpa todella, että kansallinen turvallisuus on viisaiden ihmisten käsissä. Jos Niinistön toiminta, hyvästä tarkoituksestaan huolimatta, ei ole kansallisen turvallisuuden kannalta viisasta, niin huoltahan se herättää.

Kummastuttavaa on tosiaan se, että Niinistö on vienyt asioita julkisuudessa näin paljon eteenpäin. Onko julkisuus ollut välttämätöntä? En osaa sanoa, mutta nyt on niin monta isoa osaa Suomen kannalta liikkeessä, että kieli keskellä suuta täytyy tämän yhteiskunnan seilata, jotta päästäisiin seuraavalle turvan ja hyvinvoinnin tasanteelle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tuo julkisuushakuinen populistinen tyyli on kai se mikä arveluttaa. Jos lisäksi rakentaa epäsopua ministeriön sisään niin siinähän tehdään hallaa.
Esim maamiinat ne ovat olleet koko ps-nousun agitaatiossa keskeisiä koska niillä on haluttu lyödä demareita. Nyt puolue on kuitenkin vastuunkantajana ja hommabiitit kyllä hyväksyisivät että Niinistö verkottuisi rakentavasti paikalleen. Mutta luulee että pitää lunastaa jo ohi mennyt agotaatioteema. Pöhköä.

Käyttäjän KimmoHalonen kuva
Kimmo Halonen

Jep, on niin isoista ja pitkäjänteisistä asioista kyse, ettei niissä voi yksittäisen ministerin mielihalujen mukaan mennä...toivottavasti Herra on antanut järjen, jos on antanut virankin :)

Toimituksen poiminnat