Kimmo Halonen - MediaLive Rakkaus on sinivalkoinen

Harjanvarsi ei tuo kyberturvaa

  • Kimmo Halonen
    Kimmo Halonen

Maaseudulla oli ennen tapana, että talon pääoven eteen jätettiin harja merkiksi siitä, ettei isäntäväki ole kotona. Ovea ei lukittu, kun lähdettiin kirkolle.

Nyt, jos moista vielä tekee, niin ensimmäinen liettualainen varasliiga vie mummon säästöt eteisen piirongin laatikosta alta aikayksikön. Harjanvarsi ei turvaa murroilta.

Onneksi ovet on hiljalleen saatu säppiin. Samoin tietokoneet, -järjestelmät ja -liikenne olisi syytä oppia suojaamaan. Niin maalla, merellä kuin ilmassa.

Lypsyrobotti hakkeroitiin

Iisalmen Sanomat kertoi tiistaina, että Kiuruvedellä oli hakkeroitu navetan lypsyrobotti. Langattomaan laajakaistayhteyeen perustuvan järjestelmän kautta oli soiteltu ajanvietepalvelunumeroihin.

Seurauksena oli yli tuhannen euron puhelinlasku. Normaalisti lasku oli minimaalinen, koska lypsyrobotin reititin ilmoittaa isäntäväen kännykkään vain häiriötilanteista.

Kiuruveden tapauksessa isäntäväki tuskin arvasi, että järjestelmää on edes mahdollista hakkeroida. Mutta mikäpä ei nykyisin olisi.

Alkuviikostahan uutisoitiin, että tietoturvatutkijana toimiva lentomatkustaja oli päässyt lentokoneen ohjausjärjestelmään koneen viihdejärjestelmän kautta.

Nämä luovat pelottavia skenarioita. Milloin hakkeri lennättää matkustajakoneen pilvenpiirtäjään New Yorkissa tai miehittämättömän ja ammuksilla ladatun sotilaslennokin vaikka Moskovaan Punaiselle torille. Irakin shiiakapinalliset ovat tiettävästi jo napanneet videokuvaa Predatorien tietoliikenneväylästä. Parin kympin sovelluksella.

Autojen tietojärjestelmiin on myös pystytty tunkeutumaa, ainakin koemielessä. Toivottavasti ei elävässä elämässä.

Lähitulevaisuudessa lähes laite kuin laite on kiinni internetissä ja tietojärjestelmissä. Eletään ns. esineiden internetin aikaa. Silloin pitää olla myös turvallisuusasiat kunnossa - ihan kaiken varalta ja varmuuden vuoksi.

Heikoin lenkki - human error

Teknisiä ratkaisuja on olemassa, mutta digitaalisen maailman turvallisuus perustuu pitkälti kansalaistaitoon ja -tietoon.

Kyberturvallisuus on meidän kaikkien asia. Sinun. Minun. Meidän.

Vastuuta turvallisuusasioissa ei voi siirtää muille. Eikä laakereille auta jäädä lepäämään, sillä kyberturvallisuus on hyvien ja pahojen voimien jatkuvaa kilpajuoksua.

Kyberturvallisuuden heikoin leikki on yhä ihminen ja se legendaarinen ”human error”.

Valistus ja sitä kautta vahinkojen ennaltaehkäisy ovat kaiken toiminnan a ja o. Siksi kyberturvallisuuden ilosanomaa on levitettävä yritysten ja kansalaisten keskuuteen.

Harjanvarsi ei enää auta.

 

Ajankohtaista kyberturvasta www.facebook.com/kyberturva

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat